Wat valt er te doen

WAT VALT ER TE ZIEN EN TE DOEN

Zin om eropuit te gaan? Er is van alles te doen: actief, zoals kanoën, mountainbiken, wandelen etc.
Maar dit stukje Frankrijk heeft ook een hele rijke geschiedenis: beleef het in de talloze beroemde grotten, dorpjes (waarvan enkele tot de mooiste van het land horen). Ben je een lekkerbek: haal je producten bij de streekmarktjes of ga eten in een van de vele restaurants die de omgeving rijk is. En natuurlijk mag een wijnproeverij niet op je lijstje ontbreken. Zin om lekker niets te doen? Dat kan natuurlijk ook: luieren bij het zwembad met een glas rosé, eindelijk dat boek lezen dat al zolang op het nachtkastje lag te wachten, wegdromen bij het prachtige uitzicht over de bergen van de Ardèche….

BARJAC

Wat een heerlijk dorp vinden wij! En dat op nog geen 10 minuten rijden vanaf Relais de Poste. Het dorp ligt op het punt waar de Cevennen overgaan in de Vallée de la Cèze en halverwege de historisch belangrijke noord-zuid verbinding tussen Aubenas en Alès.
Barjac heeft door zijn ligging altijd een levendige handel gekend. De vele markten die er gehouden worden zijn een herinnering daaraan. De antiekmarkt, die twee keer per jaar (met Pasen en half augustus) plaatsvindt, geniet een zekere bekendheid en trekt ook internationale deelnemers en bezoekers. De markt strekt zich vanuit het marktplein uit tot in de nauwe straatjes.
Barjac heeft vele gezellige (wijn)barretjes en restaurantjes .

GROTTE CHAUVET

Alleen al de ontdekking van de grot is spectaculair. Pas in 1994 zagen 3 Franse speleologen een paar kleine rode strepen op een steen in de buurt van Vallon-Pont-d’Arc. Een leek was er vast aan voorbij gelopen, maar deze kenners zagen meteen dat ze iets belangrijks op het spoor waren. En inderdaad: achter een vele duizenden jaren geleden ingestorte rotswand, ontdekten ze enkele van de best bewaarde prehistorische muurschilderingen ter wereld.
De grot van Chauvet is in perfecte staat aangetroffen. Door de ingestorte rotswand is zij tegen alle invloeden van buitenaf beschermd gebleven en door de hoge vochtigheid van de plek zijn de muurschilderingen in meer dan 30.000 jaar eigenlijk nooit echt opgedroogd. Omdat de rotstekeningen aangetast kunnen worden door de adem van bezoekers, is besloten het Unesco-werelderfgoed te ontsluiten met een exacte kopie niet ver van de originele grot vandaan. Hier zijn de modernste 3D-technieken gebruikt om een kopie van de originele grot te maken. En dat merk je met alle zintuigen: de temperatuur, luchtvochtigheid en zelfs de geuren van de echte grot zijn perfect nagemaakt.

UZÈS

Op nog geen 45 minuten rijden van Relais de Poste. Een prachtige stad met een rijk verleden en vele bezienswaardigheden! En wat een markt! In het karakteristieke centrum van de stad ligt Place aux Herbes met in het midden een fontein omgeven door platanen, waar het heerlijk vertoeven is op één van de vele terrasjes. Iedere woensdag- en zaterdagochtend wordt hier een grote regionale markt gehouden.
De markt op zaterdag is beroemd en er wordt een keur aan regionale producten aangeboden. Ook in de straten rond het centrum staan marktkramen en deze blijven ook 's middags staan. Vooral in de zomermaanden wordt deze markt erg druk bezocht.

PONT DU GARD

Een sterk staaltje Romeinse bouwkunst waar weinig zich mee kan evenaren. Het is het bekendste Romeinse bouwwerk van Frankrijk: de Pont du Gard, het iconische aquaduct in Zuid-Frankrijk. Het is het hoogste aquaduct uit de Romeinse tijd en ook één van de best bewaarde exemplaren. Een bezoek aan de Pont du Gard is hoe dan ook de moeite waard wanneer je in de omgeving bent. Je krijgt er een uniek inkijkje in de geschiedenis.

LA ROQUE-SUR-CÈZE (CASCADES DU SAUTADET)

La Roque-sur-Cèze, gebouwd hoog op een rotsachtige top, is een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Vanaf de top van het dorp heeft u de mogelijkheid om de Cascades du Sautadet en de prachtige rivier de Cèze te bewonderen. Dit prachtige panoramisch uitzicht brengt een onmiskenbare charme naar deze historische en bewaarde site. Aan de voet van het dorp kolken de spectaculaire watervallen en stroomversnellingen van de “Cascades du Sautadet”. Een prachtige stuk natuur. Een labyrint van grillige kolkgaten, watervalletjes en beekjes die samen de Sautadet vormen.

KANOËN

Voor velen is een kano- of kajaktocht door de Ardèche een onvergetelijke ervaring. Met keuze uit diverse lengtes kun je zelf bepalen hoelang en hoever je wilt gaan. Veel toeristen zien de Ardèche van boven, zoals de Pont d’Arc op ontelbaar veel foto’s is te vinden, maar veel minder mensen hebben het spectaculaire natuurschoon voorbij zien trekken vanaf het water. Als je naar de Ardèche gaat, is het bijna een must om het een keer te hebben meegemaakt.

FIETSEN

Je kunt de omgeving ook per fiets ontdekken. Er zijn fietspaden die de oude treinrails volgen; de Voie Verte. Natuurlijk kun je ook de bergen in om je innerlijke berggeit los te laten. Vergeet hierbij de Cevennen niet! We laten je graag de verschillende mogelijkheden zien.

CULINAIR

Met al dat lekkers binnen handbereik kan het niet anders dan dat de Ardèche de uitgelezen regio is om te genieten van streekgastronomie. De lijst met goede restaurants is dan ook eindeloos. Toch zijn er enkele uitschieters, deze delen we graag met je en maken graag de reserveringen, indien gewenst. Een van de bekendste streekproducten is de kastanje. Dankzij deze kastanje hebben bewoners van de Ardèche periodes van hongersnood overleefd. De marron glacé van Sabaton is een AOC-product dat wereldfaam geniet. Daarnaast bulkt het hier van wijnranken, olijven en truffel. Als dat geen genieten is...